Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа! 24 липня наша Церква вшановує пам’ять святої рівноапостольної княгині Ольги. Велика княгиня Ольга була християнкою за два покоління до хрещення Русі. Також в цей день спомин чуда великомучениці Євфимії всехвальної, що ним Православ’я утвердилося, мученика Киндея пресвітера.

Велика княгиня Ольга Київська

Велика княгиня Ольга

Вона була християнкою сама одна, серед царедворців свого чоловіка, який із презирством ставився до християнства, як релігії слабких, втішався над християнами і зі своїми соратниками висміював княгиню Ольгу та її віру. Вона ж стояла за свою віру сама одна, не боялась заявити про те, хто вона є, а проголошувала свою віру в Єдиного Бога як Спасителя світу.

Ми живемо у світі, котрий інколи висміює нас. Навіть зараз є країни, де християнином бути небезпечно. Ще не так давно і в нашій країні могло бути небезпечно заявити про себе як про християнина, хрещену людину. Це могло накликати біду. Але і тоді були люди віруючі, які стояли непохитно і вірували. Який урок для нас — приклад княгині Ольги! Ми повинні серйозно замислитися над своєю боязливістю та своїми страхами.

Що значить для нас Христос, якщо ми так налякані від насмішки чи зауваження? Адже нічого небезпечного з нами не станеться в тих умовах, в котрих ми живемо. Хіба ми допустимо, аби ім’я нашої матері, нареченої, чоловіка, дружини, близьких нам людей вимовлялось із насмішкою, принизливим жартом? Звичайно, ні. І в той же час ми так легко сприймаємо це, коли мова йде про Христа, про Бога, про те, щоб жити по-Божому.

Образ святої Ольги

Перед нами в увесь зріст постає образ святої Ольги, одинокої в морі язичників, не в такому суспільстві, як у нас, котре вже несе в собі євангельську закваску. Велика княгиня Ольга так вистояла, що змогла передати своєму внукові Володимиру таке бачення світу, котре ніколи не поблякло і не дало йому спокою, доки він не знайшов відповіді. Вона розкрила перед ним новий вимір людства і пробудила в ньому голод до речей більших, ніж несправжні боги, котрих шанував його батько зі своєю дружиною.

Велика княгиня Ольга вистояла, і неможливе людині стало можливим Богу: її внук відкрився Богу у Христі і своїм зверненням до Бога розкрив серця людей та простори землі Святої Русі пануванню і вічному життю Христа Спасителя. Можна і треба навчитися від цієї слабкої, але сильнішої, від усіх чоловіків жінки стояти одному і проголошувати нашу віру — не на словах, а живучи по-Божому. Амінь!

Священник отець Віктор (МУСТАФІН).