Йде у вічність ще один відрізок нашого життя. Він стає надбанням неповоротного минулого. Але вже зараз перед новоліттям, перед нами, як білий аркуш, розгортається сувій нового, невідомого, чистого в усіх відношеннях часу, в якому нам належить продовжувати писати свою історію, свою власну і вічну книгу життя. Тому в першу чергу попросимо у Господа благословення на майбутній рік життя і справи наші, на зміцнення віри й утвердження надії на милість і турботу Творця про кожну людину.

Перед новоліттям, відчиняє двері в майбутнє

Перед новоліттям благослови, Господи, нас і наші діяння

Перед новоліттям ми повинні цілком покладатися на допомогу Божу, поєднуючи надію зі своїм старанням. Адже Бог рятує нас не без нашої участі.

Але перед благословенням подякуємо Богові за все те, на що був багатий минулий рік. Навіть якщо вам здається, що немає явних приводів. Треба зізнатися чесно, що ми ж не завжди були вірними Богу, собі, оточуючим нас людям. А він був вірним Своїм обіцянкам і не позбавляв нас допомоги, охороняв і продовжує охороняти, продовжуючи наше життя, спрямовуючи на шлях покаяння і спасіння.

Ми — мінливі, Бог — постійний. І, яким би дивним це не здавалося, ми повинні дякувати Богові не лише за все хороше, за радість, здоров’я, блага, але й за скорботи, хвороби і випробовування, якими нагадував про Себе Христос. Людина не може жити тільки хлібом насущним. Адже ми хоч і громадяни землі, однак не повинні забувати про громадянство небесне.

Готуємось морально і фізично до наступного року

Все наше життя — це боротьба і постійна праця, важке і відповідальне. У житті взагалі і в духовному діянні зокрема людина зустрічається з надзвичайними труднощами. І треба бути готовим до того, що наступний рік буде багатий на труднощі і жорстоку боротьбу з гріхами і спокусами плоті і світу.

У свій час святитель Феофан Затворник, звертаючись до тих, хто Новий рік зустрічає в ресторанах і шинках, казав: «Замість того щоб молитвою до Бога освятити початок новоліття, ви цокаєтеся вашими склянками і вітаєте один одного «з новим роком, з новим щастям». З Новим роком ще, звичайно, за замістом, можна сказати, а от хто вам може поручитися, що у вас буде якесь «нове щастя»? І звідки воно може бути у вас? Щастя є задоволення душі людської, і тільки від Бога воно може прийти, коли людина перед новоліттям молитвою зустрічає новий рік і просить, щоб Господь це новоліття благословив. Без цього благословення новоліття буде порожньоліттям».

У далекому минулому хтось із можновладців сказав: «Запитав я у варта, який стояв біля дверей нового року: дай мені світло, щоб я з упевненістю і без побоювання міг ступити в невідоме. І він мені відповів: вклади руку твою в руку Божу. Це буде для тебе краще, ніж світло і правильніше за все!».

Давайте і ми з такою ж довірою вступимо в новий рік, і будемо молитися, щоб Господь благословив його і нас. І після цього вступимо на новий шлях нового літа Господнього без страху, з трепетним і побожним серцем.

Отже, перед новоліттям помоліться Господу нашому, і хай на вас зійде благословення Господнє! Завжди, нині і прісно, і во віки віків! Амінь.

Священник отець Віктор (МУСТАФІН).

Поділитись: