Знову відкривається брама часу. Перед нашим зором постає Новий рік на порозі. Із через ці часові ворота ми вже бачимо прийдешнє Різдво Христове, з яким вступає у вічність живий Бог у Христі, Ісус Богодитя, на певний час роблячись людиною. Зараз ми стоїмо на порозі цього дива: час і вічність. Бог і людина з’єднуються в єдиний потік життя і спасіння. І кожен рік, коли ми озираємося на минуле і вдивляємося в майбутнє, нас охоплює туга за тим, скількох спочилих  тепер сном землі немає серед нас. І разом з тим спалахує радість, що вони відійшли в ту вічність, яка зараз виливається в час.

Новий рік на порозі, і знову відкривається брама часу

Новий рік на порозі

Увійдемо в цей рік з почуттям відповідальності і натхнення. Увійдемо в новий рік з вірою, що сила Божа в немощах звершується. У нашій немочі, як звершилася вона в немочі святих, котрі були міцні тільки силою Божою. Будемо вірити, що все нам до снаги у Господі Ісусі Христі, Який зміцнює нас!

Чимало тих, хто молитвою зустрічав минулого року новий рік, уже не мають можливості зробити це в нинішньому, тому що пішли в інше життя, життя майбутнього століття. І слава Господу, що ми живі і здорові. Ми живі і благополучні! Хто ж нас зберіг? Зберегла нас милість Божа і любов Того, Кого Давид-псаломник називає Багатомилостивим і Довготерпеливим. Нас завжди вкриває милість Божа. Наші серця тому свідки.

Дякуємо Господу за минулий рік

Протягом минулого року Бог допомагав нам у труднощах і життєвих справах. У скорботах і хворостях утішав словом і молитвою. Зберігав у дорозі і вдома від усякої напасті, печалі, лиха. Ми живилися в церкві, в домі Божому, хлібом життя вічного в таїнстві Причастя.  Служби церковні живили нашу радість, силу й оновлення. І в цьому милість Божа над нами. Ми дякуємо Господу за те, що минулого року Він благословляв нашу Україну, вінчав успіхами, дарував рясні врожаї та інші щедроти.

Крім вдячності Богу і скрухи перед Ним ми повинні просити зараз у святому храмі про довготерпіння Боже. Матір Божа благає Сина, і Він буде довготерпіти, а в цей час будемо самі людськими зусиллями ставати на тверду основу, що святі отці вважають початком і творенням нашого спасіння. У роздумах ми — треба думати перед Господом. Робимо щось — робити потрібно перед Богом, перед очима Його всюдисущності.

З Новим роком і з новим щастям!

Новий рік на порозі, і хочеться побажати, щоб кожен із нас у прийдешньому році став «новим створінням» у Христі. Щоб кожен із нас у новому році зміг облачитися в нову людину в праведності і святості істини! Амінь.

Священник отець Віктор (МУСТАФІН).

Поділитись: