Во ім’я Отця і Сина і Святого духа! Дорогі, любі, найкращі у світі мої співвітчизники! Від усієї душі і щирого серця вітаю вас з Різдвом Христовим! Бажаю вам міцного здоров’я, любові, поваги, достатку і здорового глузду!

З Різдвом Христовим, любі друзі!

З Різдвом Христовим, любі друзі!

Слава у вишніх Богу, і на землі мир, у людях благовоління. (Лука 2,14).

Ось вічні слова, які осявають свідомість та совість і будять відрадні та вдячні думки й почуття! Що ж здійснилось? Чому пролились на землю ці духовні блага, про які було сповіщено глибокої ночі людям? Здійснилося Боговтілення. Відкрилась таїна Боголюдини. Бог у Христі поєднався з людиною. Без такої таїни — зішестя і поєднання Божества з людиною — неминучою була б катастрофа в моральному світі.

Втративши Бога в душі до пришестя Христа на землю, людство жило лише для тіла і пристрастей, без шукання правди і Бога. Люди жили без Бога і помирали без Нього. І життя втратило сенс. Вичерпалась любов. Людина людині стала ворогом. Життя стало: «ридання, жалість і горе», світ став полем, повним мертвих сухих кісток (Ієзекіїль 37, 1-2). Що попереду? Куди йти?

Людство при всій своїй культурі задихалося, бо ні в чому не знаходило задоволення. Треба було, щоб просвітлення й оживлення людської душі зійшло з Неба, щоб Божество поєдналося з людиною і її життям.

І ця велика таїна здійснилася. Зачатий Духом, народжений Невинністю, явився Бог на землю. З Різдвом Христовим! В його особі навіки поєдналося з людиною Божественне начало. Внесло в природу занепалої людини животворні сили, відкрило в її свідомості «світло розуму», в її совісті прокинувся закон любові. Ось чому тріумфувало Небо в цю ніч. Людство вірою сприймає цю таїну, і вона в міру вільного розкриття людиною свого серця для Святого Духа зовсім перетворює життя людей, створюючи серед них Боголюдське суспільство.

Тепер не даремні зусилля людської думки, запити совісті про шляхи життя, про правду, про вічність. Людина задовольняється в Тому, Хто сказав: «Я є шлях та істина і життя» (Євангеліє). Це втілення і прийняття Христа людьми відбуваються поступово, з великою боротьбою із силами зла і гріха. Але з боротьбою вони йдуть і охоплюють, як закваска (мала, але така, що поступово діє на все тісто) — це віковічний образ, указаний Самим Христом. Так росте у світі Царство Боже. І цей образ закваски повинен спонукати на добру і невтомну роботу всі кращі і благородні сили людини. І якщо морок ще оточує нас, то ми повинні знати, що ніщо інше, як лише шлях Боговтілення врятує нас і виведе на шлях оновленого життя. Амінь.

Священик отець Віктор (МУСТАФІН).

З Новим роком! З Різдвом Христовим!

Від Святвечора до Водохрещі

Два тижні від Різдвяного святвечора (6 січня), до Водохрещі, Богоявлення (19 січня), вважаються святочними. Тож з Різдвом Христовим! Перший тиждень називається святим, другий — страшним. У давнину в ці дні слід було ходити в усьому чистому, по можливості новому, відвідувати святі місця, допомагати бідним і, звичайно ж, поздоровляти один одного. А які вітання без застілля? У переддень Різдва на святочному столі треба було мати:

  • салати;
  • рибні закуски;
  • червоний борщ;
  • пироги;
  • рулети;
  • пряники тощо.

Основною стравою була багата кутя, приготовлена з медом, родзинками, прянощами. Кутю запивали узваром — напоєм на зразок густого солодкого компоту. У ніч розкривали настіж двері і запрошували до столу будь-якого подорожнього. Вважалося, що в його образі у дім може завітати сам Ісус Христос.

Та справжній святковий стіл накривався 7 січня — на Різдво. З Різдвом Христовим! Хай ваш стіл буде завжди багатим! На нього ставилася велика кількість страв. У тому числі й м’ясних, перш за все зі свинини. М’ясо запікали в печах великими шматками, потім нарізали. Жоден стіл не обходився без пирогів з найрізноманітнішими начинками.

Нижче публікується невеличка збірка улюблених страв українців до Різдвяного столу з дотриманням народних традицій. Смачного і з Різдвом Христовим вас!

Кутя справжня з маком, горіхами, та родзинками

З Різдвом Христовим! Це велике свято ніяк не може обійтись без куті.

Відбірну і чисту пшеницю висушити на теплій пічці або в духовці. Коли пшениця просохне, збризнути її водою, висипати в мішечок, зав’язати і відбити зверху дерев’яним молотком або качалкою. Відбивати до появи лушпиння. Можна і не відбивати, а варити пшеницю в природному стані, але тоді вона довше варитиметься.

Пшеницю слід помити і, заливши водою, залишити на ніч. Набухлу пшеницю варити на слабкому вогні впродовж 3-х годин, час від часу помішуючи, аби вона не підгоріла. Під час варіння можна доливати в пшеницю воду, щоб маса не загустіла.

В цей час треба приготувати мак: тричі обварити окропом, а потім розтерти до білого. Мед або цукор скип’ятити з водою чи розчинити в узварі. Заварену пшеницю засмачити маком, подрібненими горіхами та родзинками, залити узваром із медом або цукром. З Різдвом Христовим!

Продукти:

  • 2 склянки пшениці;
  • 2 л води;
  • 60 г подрібнених ядер волоських горіхів;
  • 170 г маку;
  • 3 ст. л. родзинок;
  • мед або цукор — до смаку.

З Різдвом Христовим! Салат святковий

Чорнослив покласти на ніч у чай, додавши в нього коньяк або вино. Яблука очистити, видалити серцевину. Із фініків видалити кісточки. Яблука, чорнослив, фініки та інжир нарізати дрібними шматочками, додати подрібнені ядра волоських горіхів. Лимонний та апельсиновий соки змішати з коньяком, додати цукор і цією сумішшю полити фрукти. Готовий салат помістити на кілька годин у холодильник.

Продукти:

  • по 125 г чорносливу без кісточок, інжиру, фініків;
  • 250 мл чаю;
  • 20 мл коньяку або стільки ж десертного вина;
  • 150 г яблук;
  • 100 г ядер волоських горіхів;
  • Соки 1 лимона й 1 апельсина — до смаку.

Різдвяне порося

Підготовлене порося насухо витираємо рушником, солимо всередині. Викладаємо на лист спинкою доверху, злегка змазуємо сметаною, підливаємо ¼ склянки води і запікаємо в духовці 1,5 години. Аби утворилась рум’яна кірочка, порося кілька разів поливаємо жиром, що витопився.

На стіл подаємо із гречаною кашею або тушкованою капустою, посипавши зверху накришеними вареними яйцями і поливши жиром.

М’ясний пиріг

З Різдвом Христовим і багатим на страви столом! Хай щастить Вам!

Замісити тісто і поставити в холодильник на 2 години. М’ясо для начинки дрібно нарізати й обсмажити. Цибулю спасерувати до золотавого кольору. Тісто викласти у форму з бортиками, змащену вершковим маслом, викласти начинку. Окремо з’єднати майонез, яйця, соду, борошно, розмішати і залити зверху начинку, спекти в духовці.

Продукти для тіста:

  • 1,5 склянки борошна;
  • 100 г маргарину;
  • 1 яйце;
  • 2 ст. л. води;
  • 1 ч. л. соди.

Продукти для начинки:

  • 700 г свинини (можна свинини і баранини або свинини і курки);
  • 6 цибулин середньої величини;
  • 200 г майонезу;
  • 2 яйця;
  • 1 ч. л. питної соди;
  • 0,5 склянки борошна.

Судак у тісті

Порційні шматки риби посолити, поперчити, вмочити в рідке тісто, обсмажити на сковороді з усіх боків. Жир злити, а рибу поставити в гарячу духовку на 10 хвилин.

Подати на підігрітому блюді зі шматочками лимона, томатним соусом до рибних страв, прикрасити зеленню петрушки.

Продукти:

  • 500 г судака;
  • 100 г вершкового масла;
  • перець, сіль, зелень.

Для тіста:

  • 0,5 склянки борошна;
  • 1 яйце;
  • трохи води;
  • сіль.

Абрикосовий пиріг

Приготувати цей пиріг нескладно навіть узимку. Можна використати курагу або заморожені абрикоси, принаймні — абрикоси із компоту.

Тісто готуємо звичайним способом, дріжджове. Для начинки домашній сир з’єднуємо з яйцями, крохмалем, додаємо цукор, лимонний сік, терту цедру лимона і добре перемішуємо.

Тісто розкачуємо на пласт, викладаємо на змазаний маслом лист. На тісто кладемо сирну масу, потім — половинки абрикосів. Зверху посипаємо рубленим мигдалем. Випікаємо пиріг у духовці.

Продукти:

  • 500 г дріжджового тіста;
  • 400 г сиру;
  • 700 г абрикосів;
  • 3 яйця;
  • 2 ст. л. картопляного крохмалю;
  • 100 г цукру;
  • сік і цедра 1 лимона;
  • 2 ст. л. подрібненого мигдалю.

Узвар із вишень

Беремо сушені вишні, промиваємо холодною водою, пропарюємо окропом і засипаємо цукром. У цей час кип’ятимо воду, кладемо вишні із цукром і варимо 10-15 хвилин, настоюємо впродовж кількох годин.

Продукти:

  • 300 г сушених вишень;
  • 200 г цукру;
  • 3 л води.

Різдвяний віршик

З Різдвом Христовим, друзі! Хай з цим віршиком нам повернеться на мить наше дитинство із різними смаколиками. Святкуємо разом!

Зоря Божа засяяла
Над містом й селом:
Небеса усіх віншують
Зі Святим Різдвом.

Радій світе неозорий,
У добру годину —
Свята Діва народила
Господнього сина!

І зійшла на тебе, земле,
Божа благодать,
Тож твоїм живлющим силам
Знову розквітать.

І зростуть у твоїм лоні
Врожаї нові.
Й матимуть достаток люди
В домі й на столі.

А молитва відіб’ється
В душах їх, очах…
Й стоятиме поряд з хлібом
Незгасна свіча.

Зоря Божа засяяла
Над містом й селом:
Небеса усіх віншують
Зі святим Різдвом.

М. Тернопіль, Дмитро Захарчук.

З Різдвом Христовим!

Дивовижні Різдвяні повір’я. З Різдвом Христовим!

  1. Опівночі всі обмінюються подарунками, вітають один одного і загадують бажання. Вважалося, що на Різдво небо розкривається землі, і сили небесні виконують все задумане. Всі загадані на Різдво бажання обов’язково повинні бути добрими. З Різдвом Христовим!
  2. Якщо ви на Різдво втратите будь-яку річ, це означає, що вас можуть чекати збитки в наступному році. А ось якщо знайдете річ та ще яку-небудь ювелірну прикрасу, тоді до вас вже гроші мчать на всіх вітрилах!
  3. На Різдво прийнято запалювати більше свічок, вогнів, камін — якщо є. Свічки залучають в ваш будинок тепло і багатство. Якщо є у вас домашні тварини то, на Різдво треба їх рясно нагодувати — тоді і весь рік буде ситним і вдалим у фінансовому плані. З Різдвом Христовим!
  4. Якщо Ви випадково за різдвяним столом розлили чай або каву (до спиртних це не відноситься), то це до приємних новин і великого успіху для всіх ваших починань.
  5. Різдвяна прикраса з гілок омели — звичай, що прийшов із старовини. Він пов’язаний з друїдами, які вважали цю рослину чарівною. Вважається, що людину, яка стоїть під омелою, може поцілувати будь-який бажаючий. З Різдвом Христовим!
  6. Різдво — чудовий час для покупок, великих і маленьких. Купити щось хороше на Різдво — найкраща прикмета і знак того, що покупка прослужить вам вірою і правдою.
  7. У святвечір подивіться на природу. Якщо небо усипане зірками, або йде сніг, або на деревах багато інею — рік буде багатим, ситним, прибутковим. Якщо в саме Різдво йде сніг — прикмета дуже хороша і обіцяє вдалий рік.
  8. У Різдво не можна займатися прибиранням і всякими господарськими справами. Цей день створений для спокою і радості. Ще краще, якщо ви не будете прибирати аж до 1 січня. Все сміття, зібране 1 січня, слід винести на вулицю і розвіяти за вітром, або спалити. Згідно прикметам, після цього ніякі злі духи не будуть турбувати вас протягом цілого року. З Різдвом Христовим!
  9. Якщо в Різдво на небі красується молодий місяць — рік буде вкрай невдалим у фінансовому плані.
  10. У Різдво не можна лаятися. Хто лається, той забирає у своїх предків надію на порятунок.
  11. На Різдво прийнято надягати тільки новий одяг. Не чистий, не випраний, а саме новий, ще не ношений. І не сідайте за різдвяний стіл в чорному. Наші предки вірили, що в новому році таких людей чекає невдача в справах.
  12. Починаючи з вечора 25 грудня, ходили колядники з «Віфлеємською зіркою». На палиці закріплювалася велика зірка з позолоченою паперу, прикрашається ліхтариком, паперовими гірляндами, іноді іконою, потім обходять навколишні будинки і співають різдвяні пісні. З Різдвом Христовим!
  13. Як не дивно, гадати на Різдво не рекомендується — для того, щоби запитати у вищих сил, що вас чекає в майбутньому, буде ще багато часу: найкраще робити це в так звані Святки — від 25 грудня і до Водохреща, недарма ворожіння цього часу так і називаються — святочні.
  14. На Різдво не прийнято пити воду, тому приберіть зі столу всю мінералку. Є кава, чай, морс і інші чудові напої.
  15. Сама грошова прикмета Різдва — вона ж традиція. В пиріг запікається монетка — і кому дістанеться шматочок з монеткою, того чекає велика грошова удача в Новому Році.

Нехай монетка виявиться саме в вашому шматку пирога! Веселого Різдва і щастя в Новому році! З Різдвом Христовим!

Поділитись: