В Ім’я Отця і Сина і Святого Духа! 14 вересня — свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

…Хресту Твоєму поклоняємось, Владико…

Богослужебний спів.

Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, шанування хреста, що таке хрест, Хрест Господній

Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього

На чотири боки здійснюється це здіймання на знак того, що Господь Хрестом Своїм спокутував увесь чотиристоронній світ:

  1. Схід.
  2. Захід.
  3. Північ.
  4. Південь.

І потім ще раз на схід — на знак п’яти чуттів, котрими людина безперервно грішить, але тим не менше спокутувана Господом. Початком цього обряду було знайдення царицею Єленою, матір’ю царя Костянтина, первозданного Хреста Господнього, від якого здійснилось чудо воскресіння мертвого і котрий хотів бачити весь народ. Тоді народ, бачачи Хрест на підвищеному місці, в руках патріарха Макарія, який здійняв його на всі чотири сторони, поклонявся і багаторазово в розчуленні і жаху від чудес, що відбувались на очах, вигукував: «Господи, помилуй!»

Вшанування Хреста Господнього

Ми вшановуємо Хрест Господній, на собі зображаємо його і поклоняємось йому. Адже через нього — наше спасіння. Через нього сталося спокутування від гріхів. Натільний хрестик дається нам при хрещенні. Це видимий знак, відмітний від усіх, які є в представників інших конфесій.

Натільний хрест маленький, але він ширший небес.

Закон від Мойсея.

Благодать від Христа надходить через хрест. Завдяки Хресту Господньому всі обряди і таїнства Церкви поширюють благодать на весь світ, котрий лежить у злі, але водночас і в пошуках. Множиться гріх, але і збільшується благодать завдяки хресту. Христос розпинається не хресті і зараз — доки є і залишатиметься навіть один (останній)грішник на землі.

Завдяки хресту подовжуються дні життя. Хрест — Божественна сила, яка рятує нас при житті і після смерті. Хрест є слава Божества Христа, який переміг смерть і дарував усім воскресіння з мертвих. Хрестом освячується все: вода, їжа, місцевість і стихії. Хрест ставиться на могилах померлих, котрі були в союзі із Церквою. Завдяки живильній силі хреста нам прощаються гріхи.

У кожного — свій хрест і своя Голгофа. Але після спасенних страждань як Боголюдини Він, Спаситель світу, начебто роздав часточки Свого Хреста всім віруючим християнам, які приймали таїнство хрещення у Христа. Тому ми, ставши синами і дочками Бога-Трійці через Христа, відчувши на собі Його благодать, маємо захист через хрест і хресне знамення. Нам постійно дарується благодать. Вона ж, Божественна благодать, ніколи не виснажується, а, збагачуючись, примножується. Хрест Господній є любов неземна до землі і до нас, землян. Любов Божественна для нас, грішних, — дивовижна і до кінця не збагненна.

Хрест — це любов Отця, яка розпинає, любов Сина, який зазнав розп’яття, любов Духа Святого, яка силою хресною торжествує.

Ми — християни!

Коли ми стаємо християнами, приймаємо таїнство хрещення, тим самим вирішуємо передати себе в руки Бога живого. Ці ж руки кидають нас у такі простори, про котрі ми ніколи не замислювались. Нам відкривається безодня, і ми жахаємось. І нам Бог здається «жорстоким». Але в стражданнях наших ми лікуємось. У трагічних випробуваннях звільняємось від наслідків падіння. Тим самим цими подіями розширюється наше буття, і ми стаємо розкритими для інших світів. Тільки через біль можна пізнати таємницю буття не лише істоти, але і неістоти. Я стаю співчутливішим і милостивішим від будь-якої істоти. Біль стає святим болем, і я з вдячністю приймаю його.

Що таке хрест? Яке місце він займає у моєму житті?

Отже, тепер стає зрозумілим звідки пішло свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього. Але хочеться трохи розібратись в тому, що значить для мене хрест і яке місце він займає конкретно у моєму житті?

Людина інакше розуміє хрест, коли до цього не вірила в нього, а тоді приходить до віри. Ми долаємо замкнутість  виходимо зі стану напівісоти, коли не знали Творця, і починаємо розуміти, що маємо пережити свою Голгофу, та нести свій хрест. Лише тоді ми розуміємо, що Хрест Господній зі знаряддя страти стає знаряддям сили і слави.

У 326 році здійснилося знайдення Хреста Господнього. У зв’язку із цим рівноапостольний імператор Костянтин повелів спорудити в Єрусалимі храм на честь Воскресіння Христового. А в Церкві у цей день уперше заспівали: «Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і Воскресіння Твоє славимо!».

Устав Церкви заповідає нам у день Воздвиження не їсти сиру, яєць і риби. Позаяк вшанування полягає в умертвінні плоті. Хрест продовжує жити у світі  одним на спасіння, а іншим — більше на погибель. Боротьба зла і добра триває заради любові чи ненависті до Того, Ким освятилося Древо Хреста. Амінь.

Зі святом вас Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього!

Поділитись: