Одомашнення індиків виявилося для людини найбільш складним з усіх подібних занять. До сьогоднішнього дня східні лісові масиви Північної і Центральної Америки населені дикими формами цього виду пернатих.

Одомашнення індиків

Одомашнення індиків

Подібний стан справ, імовірно, пояснюється тим, що індик — обережний птах, дуже часто тікає при наближенні людини. Але так буває не завжди. Було відмічено, що в голодні роки дикі індики не тільки змішувалися з домашніми індиками, але навіть мали сміливість входити в пташники. Бували також випадки спарювання диких і домашніх видів. Місцеві індичата зазвичай спокійно йдуть в руки. І на даний момент ця птиця в Америці знаходиться в стадії приручення.

Індика, як правило, сприймають в ролі домашньої птиці, але птахівники-практики знають, що іноді його поведінка заперечує подібну сформовану думку: ця птиця в будь-який час без видимих ​​на те причин може покинути рідний двір і відправитися в подорож, з якої повернути її буває дуже важко. Улюблене заняття індика — бродяжництво.

Індик — вид пернатих стародавнього американського походження, але точний час його приручення невідомо. Ми знаємо, що в релігійних текстах майя рекомендується цю птицю приносити в жертву Богу, який називається «Білим Богом Вітру». Також, як розшифрували вчені, одна з мексиканських провінцій періоду племені майя називалася Країною Індиків і Оленів.

Одомашнення індиків на європейському континенті

До Європи індик потрапив під назвою «заморської курки» (точно так пізніше її будуть називати і в Азії). З Американського континенту птицю привезли іспанські конкістадори в 1523 році. Жива вага самки близько 3 кг, самця — 5 кг. Отже, одомашнення індиків у свій час дійшло і до європейського континенту. Загалом це стрункий птах, з довгими червоними ногами, коротким хвостом і крилами. Для птиці характерно те, що верхня частина шиї та голова голі, а від чола йде м’ясистий червоний наріст.

Літати індик не любить, але здатний пройти значну дистанцію. У небагатій сільській Мексиці цю індичу особливість використовують в цілях економії: з сіл в столицю на забій індиків доставляють стадом і пішим ходом. Цей птах не тільки непоганий марафонець, а й успішний спринтер: індика не завжди може наздогнати гончак. У цих випадках він може і «політати», тобто забратися на дерево і там почекати, поки мине небезпека.

У раціон індика входить як рослинний корм, так і тваринний, який представлений комахами, ящірками, жабами. Спить пернатий на деревах, де з двотижневого віку влаштовують собі нічліг і індичата. Дикі самки і самці живуть окремо і тільки для спарювання деякий час перебувають разом. Кладка індички складається з 10-15 яєць. Через місяць з них виходять пташенята. Дуже часто по невивченим причинам на одному гнізді, де знаходиться до 40 яєць, сидять кілька особин. Пізніше молодняк виводять теж групами по 3-4 самки. В цей час самці теж об’єднуються в співтовариства, які нараховують до 100 голів. Тоді ж починається період линьки.